Loggbok for Umoe

Loggbok for Umoe

Velkommen!

- Mohawk og Umoe tilhører Oslo KFUM Sjøkorps.
- Her vil det være mulig å følge båtene på tur.
- Bilder og tur-referater vil legges inn fortløpende når vi er ute å seiler.
- Det vil også være mulig å se hvor båten befinner seg!

1. tokt 2013

Tur-referaterPosted by Martin Mongstad Wed, July 03, 2013 12:36:47

1. Tokt 2013

Fredag 28.06.13:

Da var ventetiden endelig over. 7 spente barn, 3 spirer og 5 befal møtte opp på bussterminalen i Oslo for å ta bussen ned til Lysekil. Andre medreisende hadde heldigvis smurt seg med tålmodighet og godt humør, for i god sjøkorpsånd klarte endel selvsagt å underholde halve bussen på veien ned..

Da vi nærmet oss Lysekil sentrum raget 2 master høyt til værs over noen byggninger og plutselig kom Mohawk til syne. DER - skrek nesten samtlige unger i kor, og forfjamsede medpassasjerer lurte på om «norrbaggarna» hadde vunnet i lotto..

Da vi endelig hadde kommet oss ombord på vår kjære skute (selv om det ble litt seint) så rakk vi utpakkning, landlov og en liten samling før det ble inntørning.

Lørdag 29.06

Lørdagsmorning våknet vi til regn, befalet måtte lufte motoren, så vi sendte alle barna, spirene og Ragnar på Havets hus. Det er ikke mange barn/spirer eller befal som aldri har vært på havets hus, men for de spente foreldrene som sitter og leser nå kan vi opplyse om at de har nærmere 40 små og store akvarier med nesten samtlige av de nordiske fisker og sjødyr som finnes. Til og med pigghai og rødhai kan du se!

Etter havets hus fikk samtlige landlov til å handle inn grønnsaker, fukt og melk til seg selv (.....) Vell tilbake på Mohawk klargjorde vi båten for en kort transport over fjorden og vi ankret opp ved Gjeteviksund. Etter 80 m (!) kjetting var sluppet ut, lå vi godt fortøyd med hekken inn mot land, og det ble grilla pølser med brød, løk og potetsalat til.

Ragnar har som vanlig lagt opp til underholdende samlinger, og uten unntak var det mye latter og godt humør under dekk imens klokka nærmet seg midnatt. En av høydepunktene under toktet er Ragnars «spioncup», hvor det er delt opp i lag, slik at lagene skal utføre enkelte oppdrag uten å bli oppdaget. Etter vell utført oppdrag får man poeng for kreativitet og for å skrive en oppdragsrapport. Etter 24timer får man et nytt oppdrag man skal utføre, så spenningen er til å ta og føle på ombord!

Søndag 30.06

Etter en meget kjølig natt stod vi opp til hele 10 grader, men den lille sola som gløttet mellom skylagene varmet godt opp.. Og mye varmere skulle det bli når 80m ankerkjetting skulle sveives opp fra en gjørmebunn som bokstavelig talt hadde jerngrep rundt kjettingen og ankeret. Samtlige ombord, bortsett fra skipperen, hadde møre armer, rygg og bein etter at ankeret var på dekk etter 1 time med sveiving og svabring (kosting) av ankerkjettingen. (MYE gjørme!)

Seilene ble satt rett utenfor Lysekil havn, og vinden fylte hurtig seilene når kursen var satt sørover. Båten krenget litt og når vi gjorde 6 knop senket en deilig fred over båten da motoren ble skrudd av og bølgeskvulpene fra baugen kunne høres. Det tok ikke lang tid før de nye sangheftene som Jeanette og Ragnar har laget kom på dekk. Tora hadde vært flink og bundet sammen sangheftene med snor, noe som gjorde det enkelt å holde orden på sangene.

Etter noen timer med sol og seiling ankom vi Marstrand i 7 tiden. Messingpuss ble iverksatt, noe som Mohawk virkelig hadde godt av! Skjøteløpere, skipsklokke og kompasshus ser ikke fint ut når det er grønt!! Etter 1,5 t grundig pussing fra både menige og befal begynte endelig grønnfargen å bli borte og messing fikk på nytt skinne i sola! Til Middag ble det servert Kjøttdeig og pasta. Etter middagen ble det landlov og de aller flese på båten gikk og fant dusjen . For en gangs skyld kunne vi dusje så lenge vi ville i varmt vann (deilig!!), og når alle kom ny-dusjet tilbake på båten ble det en samling med quiz og noen sanger ble sunget før barna tørnet ned og la seg rundt halv tolv. Når klokken ble rett over midnatt så var det stille i ruffen.

Mandag 01.07:

Vi våknet opp til sol og litt varmere i dag. Sondre, Tobias, Henrik og Esben dro til Marstands fort for å se hvordan Tordenskjold, som eneste person klarte å innta festningen med sine styrker! Noe som er meget imponerende med tanke på alle soldatene som kunne skyte rundt hver eneste vinkel og i en hver krok av festningen samt festingens 16 meter (!!!) tykke mur..

Etter landlov og litt handling, satte vi kursen sørover og mot Vinga. I løpe av kort tid ble alle seil satt og vi gjorde en fart på rundt 5-6 knop nedover og krenging var det også. Sola tittet frem, men desverre var det ikke lenge, og seiltøy ble tatt på og vi koste oss på dekk med litt sang. I dag var det perfekt vind og vi kunne ligge på det samme legget til vi var rundt en time unna vinga. Og da desverre tok regnet oss igjen og vi krenget rundt 30 grader. Det var deilig å føle vinden i håret og rekka under vann. Etter to slag fant vi ut at vi skulle begynne å stryke seil, siden vi begynte å nærme oss Vinga. Etter at alle seil var stryket og vi næremet oss Vinga fant vi desverre ut at det var fult på Vinga, så da gikk vi inn til Gøteborg. På vei innover så var middagen klar og vi sendte

alle barna ned for og spise mens befalet fikk servert det på dekk.

Da vi ankom Gøteborg, ble det liten samling siden alle i båten var slitne

og ville gjerne se køya si for å få en god natt søvn!

Tirsdag 02.07:

Vi våknet opp til overskyet vær med at sola glimtet frem innemellom. I dag bestemte vi oss for å ha en dag der hele mannsakapet kunne ha det morsomt – så vi dro på Liseberg! Til jubel og glede fra ruffen når frokosten var ferdig! Etter at byssa var ferdig gikk vi sammen og når vi nærmet oss så ble snakken mer og mer om hva de skulle kjøre og gjøre inne på Lisberg!

Etter ca to timer med morro for både store og små, så ble et lunch/ middag på Burger King – alle de meninge takker Ragnar for et godt måltid som han spanderte!

Etter nesten 6 timer med karusellsnurring, g-krefter, vektløshet, våte klær og mye morro var det på tide å dra tilbake til Mohawk. I ordentlig sjøkorpsfart brukte vi ikke mindre enn 1 time (!!!) til båten.. (Normal tid ca. 35 minutter å gå fra operaen til Liseberg)..

Etter kveldsmat var det nok en gang samling i salongen, og både Vettle og Birk fikk prøve seg på «manndomsprøven» kort sagt en sketsj der gutta skal sjekke opp en dame på best mulig måte, til god latter for alle ombord!

Freden senket seg nok en gang over Mohawk da de menige gikk og la seg, vi merker det blir ørebittelittegranne varmere for hver dag, noe vi alle setter stor pris på!

Onsdag 03.07

Frokost inntatt og etter en kort vannkrig på dekk (grunnet spioncup) kastet vi loss og er i skrivende stund på vei ut av Gøteborg havn. Om hvor vi skal møte den svenske båten «Atene» som vi skal ha samseiling kort stund skal vi heise seil og seile over til Danmark med! Får se om vi får testet ut våre vannballong-kastere og starte en sjø-vannkrig

Se video av vår herlige overfart til Jylland her:

http://www.youtube.com/watch?v=rF_pxIsxRWk

Følg oss på kartet live nå og se hvordan vi seiler (lagre linken slik at du kan når som helst gå inn og titte)

http://www.marinetraffic.com/ais/default.aspx?mmsi=257052500&centerx=11.91412&centery=57.698&zoom=10&type_color=9

Skrevet av Jeanette og Henrik.

  • Comments(1)//umoe.savemohawk.com/#post103