Loggbok for Umoe

Loggbok for Umoe

Velkommen!

- Mohawk og Umoe tilhører Oslo KFUM Sjøkorps.
- Her vil det være mulig å følge båtene på tur.
- Bilder og tur-referater vil legges inn fortløpende når vi er ute å seiler.
- Det vil også være mulig å se hvor båten befinner seg!

Skårungetokt 20/6-27/6 2014

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Sat, June 21, 2014 20:29:27
Da er Skårungetoktet igang! Følg oss gjerne på

http://www.marinetraffic.com/no/ais/home/centerx:11.11403/
centery:58.95785/zoom:8/mmsi:257052500

Fredag 20/6
Litt grått vær utgjør starten på årets første tokt, men dette legger ingen demper på stemning og forventning til denne turen. Vi motrer til Oscarsborg, hvor det blir mulighet for toktets første kveldsbad.

Lørdag 21/6
Tidlig purring og frokost kl 0800! Idag vil vi til Sverige, og må litt tidlig igang. I stille vær kjøres det til Larkollen, hvor de 2 siste deltakerne kommer ombord. Da er vi fulltallige, og stevner videre. Ute i fjorden setter vi seil og glir utover men været blir bedre og bedre. Tilslutt så bra at vinden er borte. Vi har mann overbord-øvelse, hvor Bjørn Arne "faller over bord" midtfjords. Flott innsats fra alle! De blir også bading på alle etter dette. Avslutter ettermiddagen med å gå til Alaska, hvor ballspill, bål og grill inngår i kveldens innhold.

Søndag 22/6
Litt senere purring idag. Mulighet for morgenbad og frokost kl 0900. Mye vind og litt kaldt gjorde at kun Grete og Øyvind plasket uti. etter litt lek på land lettet vi for Strømstad. Her har alle fått landlov, muligens handlet litt i kiosken, og vi har proviantert for noen dager til. Nå ikveld har vi flyttet oss ut på skjæret litt syd for Strømstad. Ankeret er ute med 50 m, alle gleder seg til å sveive imorgen, og grillen er tent for å lage kvelds! Oppdagelsesferd på denne holmen, bading og roing er noe av kveldens aktiviteter. Noe har skjedd med temperaturen, kun 15 gr, vi har kjøpt termometer for å sjekke..

Mandag 23/6
Morgenbad for de som vil! Eirik, Grete og Øyvind. Det nye termometeret viste 13! Nå er det termometeret vi bør sjekke...
Både før etter frokost kl 0970 ble det jolleroing og litt lek i egenlaget huske i et tre på land. Deretter blir det dugnad på ankervinchen, 60 m er ute, og etter en drøy time er dette ombord igjen.
Vi stevner ut i Strømstadskjærgården, og ut i Kosterfjorden og har en fin og rolig seilas sydover med fokk og stagseil. Vi klapper til kai i Grebbestad tross gjenstridige motorbåteiere som ikke ville flytte seg, det er jo tross alt enkelt å vippe 80 gamle tonn inn i en luke med frisk vind ifra! Vel i havn gjøres skuta fin og det blir en liten landlov. Imorgen er det andre planer...Tirsdag 24/6
Idag har vi alle vært i badeland! Der er vannet varmere enn 13! Alle har kost seg i sklier og bassenger og etablert svømmehud mellom tærne.
Skipperen hadde laget suppe som ble servert på dekk til alle som har fått badet fra seg.
Etter en liten pause er det byløp!
Gjengen er delt i 2 lag. Det samles klemmer, stekes egg, og vers på rim skal huskes mens man finner saker på bokstaver, og som skal veie noe bestemt!
Utpå kvelden letter vi for uthavn. Nok en variert dag går mot sin ende.


Onsdag 25/6
Igår kveld dro vi til Pinnø. Ankret opp med hekken mot land, fikk vindstille flott kveld med mygg;)
Vi våkner opp til toktets flotteste morgen. kl 800 er det helt vindstille, sol og faktisk varmt. Morgenbad på Grete og Øyvind først, og flere kommer til etterhvert som man våkner litt. Bjørn Arne leder byssa og vi forventer ikke noe tidlig frokost;-)
Brunsch på dekk er også veldig godt.. Karamelljakt arrangeres mens vannpumpe fikses. Da vannpumpe røyk igår kveld, fikk ikke byssa vasket opp middagen. Gledelig da at flere tilbød seg å ta den manglende oppvasken.
først kl 1500 begynner vi å sveive 50 m kjetting, og vi er igang sydover i flott vær fortsatt og noe av den fineste delen av skjærgården. Vi lander på Yttre Huø kl 1830 og er igang med grill og kveldsbad umiddelbart. Nok en flott holme å ligge inntil.

Torsdag 26/6
Yttre Huø var en flott plass å våkne! Morgenbad mellom 8 og 9, deretter frokost på dekk. Jolle går deretter i skyttel til Alvø, hvor det skal være mange jettegryter som bør sees på. Boksen går på denne øya også.
Deretter letter vi, går sotenkanalen, under Smøgenbrua som alltid ser for lav ut!-og mellomstopp i Smøgen.
Storseilet heises på vei til Lysekil og vi får en flott avsluttende seilas til Lysekil.


Takk for turen
2475 Øyvind Berntsen  • Comments(9)//umoe.savemohawk.com/#post109

Skårungetoktet 2013 15-16/8 2013

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Thu, August 15, 2013 19:28:47
Torsdag 15/8
I natt har alle tatt hver sin bryggevakt! Brygga på Alaska må passes litt på når vinden er meldt dreiende ila natta. Alle har vært på vakt en time sammen med en til. Siste laget vekket stuerten kl 0600, og alle ble igjen purret kl 0800 for frokost 0830.
Vi letter ganske raskt denne dagen, selv om Alaska er flott. Vi vil komme frem til neste havn litt tidlig istedet. Vi krysser grensen til Norge igjen, passerer Hvaler i glitrende vær og passe god bør. Klyver, fokk og Mesan er oppe.
Tiden blir brukt til rortørn og kvalifisering til klipp "stått til rors", knuter og å hvile litt da natten jo ble litt avbrutt for de fleste. Fiskesuppe serveres til lunch på dekk, veldig god.
Brygga på Bolærne har plass til oss, og vel fortøyd øker vinden igjen litt på mens pasta og kjøttsaus inntas nede.
Ikveld avholdes karamelljakt på land, samling med ulike bidrag fra mange og kvelden vil derfor inneholde mye før det blir stille i ruffen innfor siste natt i ruffen på dette toktet.

Imorgen drar vi tidlig herfra, skuta skal vaskes og ryddes mens vi seiler mot Oslo og toktavslutning kl 1800

Takk til alle ombord for et flott tokt:-)

Øyvind Berntsen


  • Comments(0)//umoe.savemohawk.com/#post108

Skårungetoktet 2013 13-14/8 2013

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Wed, August 14, 2013 17:51:56

Onsdag 14/8
0630 kimer vekkerklokkene! Noen våkner av dette. Andre fortsatte å sove..
0700 startes motoren og trosser glir ombord, Mohawk setter seg i bevegelse i morgentimene. Dagen igår ble hviledag i Fjellbacka. En velfortjent hviledag for alle. Vi har jo i de første dager fått blåst oss ut skikkelig. Denne dagen fortsettes byløpet fra mandag kveld. Utpå dagen er alle lag imål, med klemmeliste, innsamlede saker på M O H A W K, 2 m tau, 1,7 dl juice, saker til å lage drage, og et vel tilberedt eggemåltid.
Vi tar oss tid til pauser, bading, middag til fast tid, mer bading, klyverfallbading, og tur gjennom kungskløften og over vetteberget og rundt fjellet.
Men altså, idag er det onsdag, vi er på vei fra Fjellbacka, alle barna sover under motordur og bølgeklukk. det våknes til liv etterhvert og en etter en kommer opp, tar en rortørn, eller setter seg bare halvtrøtt ned. Det serveres havregrøt til frokost etterhvert når alle er våkne. Vi er såvidt innom Havstensund for litt handling, men stedets lit enkle butikk, gjør at vi heller seiler videre mot Strømstad. Her ble det landlov og muligheter til å bruke opp resten av lommepengene. En av besetningen har fått et liten hjernerystelse etter ivrig ryddig i seilkøya. Han fikk besøke sykestua i Strømstad som desverre mente det var til det beste å ta det enda mer med ro enn det et liv ombord her gir...
Etter en litt lengre stopp enn veldig kort i Strømstad er vi nå på vei til Alaska for mer bading og også grilling:-)

  • Comments(3)//umoe.savemohawk.com/#post107

Skårungetoktet 2013 9-11/8 2013

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Mon, August 12, 2013 22:00:55

Skårungertoktet 2013

Fredag 9/8.13

Klokken 1500 stod 15 spente barn som var klare for avreise til Gøteborg. På bussturen nedover var det spenning og mye snakk om hvordan denne turen skulle bli. Med seiling, regn, sol og for mange nye og spennende opplevelser. Når vi var fremme i Gøteborg så ble vi møtt av en far som var snill og kjørte bagasjen ned til Mohawk og mannskapet tok trikken ned til Nya varvet. Kvelden gikk til køyeplassering, innkjøp og informasjon om ting om bord og litt regler. Alle 15 fikk plass i ruffen, noen synes det ble litt trangt. Men det går nok for alle mann alle uansett. Barna har blitt delt inn i forskjellige båtlag der de eldste barna har fått ”ansvar” for vært sitt båtlag. Samt at barna har fått vært sitt kort med ting de skal gjøre i løpe av turen.

Lørdag 10/8.13

Den første natta har gått fint, noen sovnet litt senere enn andre, mens andre våknet litt tidligere. Skippern hørte noe hyggelig småprat rundt klokken 0730 . Rundt klokken 1000 kastet vi trosser for første gangen på dette toktet. Båtlagene fikk vær sin trosse, og samhandlingen var godt i gang med en enste gang. Det ble kursing i seilsetting og de eldste hadde leder de yngste, flott utført arbeid av alle sammen. Vi seiler nedover med fokk og mesan, det blåser godt nok 6-7 kn er bra nok. Alle viser glede om å være om bord og alle er ivrige etter å gjøre oppgaver og få klipp i kortet sitt. Etter vi ankom Marstrand, ble det en tur på borgen for alle. En stor glede for både store og små. Selv om det ble noen regnbyger her og der som plutselig kom overaskende på oss. Etter en tur på borgen som ble det en landlov for alle.
Det ble også fortalt at Nordeuropa største godisbutikk lå i nærheten. (Den er på to etasjer). Ble alle barna ivrig for å finne denne butikken. Mathias hadde bursdag (gratulerer så mye!), så vi feiret dette med pølser og fest på brygga i solnedgangen. Etter dette ble det årets første bad for noen av de meninge.

Søndag 11/08.13

Froksten ble servert ca 0830, med nystekt brød som Per hadde laget. Før vi kunne lette fra kai så måtte vi gjøre båten sjøklar siden vi skulle ut i noe sjø. Den morsomste oppgaven var å sitte på utkikk etter fiskebøyer og staker når sjøen var på det høyeste syntes barna. Alle som satt der fikk også smake på litt friskt sjøvann. Vi seilte i et par timer nedover og alle barna som ville fikk prøve seg etter tur og orden til å stå til rors. Noen av barna fikk også klipp på kortet sitt der det står ”Stå til rors”. Vi gikk inn til Ellos for å hente Jeanette som hadde tatt busse fra Oslo og som skulle være med å seile sammen med oss. Deretter gikk vi tilbake til Gullholmen, og etter at vi hadde ryddet på dekk startet nesten alle barna å bade med en gang. Etter middagen tok Jeanette og Frida med seg alle bara opp på utsiktspunktet og så på solnedgangen før de fikk en landlov til halv ti. Etter det var det en lite samling med kakao og popkorn! Naaam, sa alle barna om bord når de fant dette ut. Roen senket seg over båten rundt klokken 23.00

Mandag 12/08.13

Igjen frokost 0830 etterfulg av populær bading fra brygga vi lå. Vi lettet for seil ca 1100 og seilte nordover for bare fokk, farten var det lite å si på likevel. Vi fikk smake på litt sjø og stor bølger idag også, men i noe mindre doser. Ved Kungshamn strøk vi seil og gikk for motor igjennom sotenkanalen. mange fikk sin første rortørn idag med, og fikk gjort en fin jobb selv i den strie vinden. Vel fremme i Fjallbacka nyter vi kjøttboller til middag, og legger ut på byløp etterpå. Det blir denne gang et todelt byløp, som altså fortsetter imorgen etter frokost!

2978 Jeanette Paulsen Bergerud  • Comments(0)//umoe.savemohawk.com/#post106

Familietokt 2013 - 21/6 - 28/6

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Sat, June 29, 2013 13:32:24

Onsdag 26/6

Fjellbacka - Smøgen

Morgenbad på Grete og Øyvind, trolig flere i morgen!-) Det er jo for ille å seile et halvt tokt uten dette innslaget, så nå skal balansen gjenopprettes. Frokost og klargjøring for letting uten motor. Fokk og mesan heises ved kai og vi glir lydløst ut og videre sydover. Vi seiler til Sotenkanalen og inn mot brua.

Været har gått i grått og det regner. Det er jo ikke lov å seile gjennom Sotenkanalen, så derfor blir det motor på resten av distansen ned til Smøgen.

Vel i havn i Smøgen serveres det laks til middag, etterfulgt av landlov.

Torsdag 27/6

Smøgen - Gullholmen

Igjen frokost kl 09:00, etterfulgt av kort landlov med is «på skuta». Været har skiftet til hvitt og blått og vind fra sør. Vi setter seil utenfor Hållø, og for første gang på dette toktet, - alle seil satt uten rev! Vi krysser oss sørover mot Gullholmen. Frukt og grønt serveres på dekk, likeså varm lunsj. Vi får en frisk og fin seilas og blir stadig bedre i samarbeid for hvert slag. Vinden øker og vi får litt vann inn på dekk før klyver og mesan strykes. Alle jobber effektivt og godt med pakking av seil og vi legger etter hvert til på brygga på Gullholmen. Middag for kvelden var en høydare: Kyllingfileter med Brie og Timian, rullet i Bacon. Så er det tid for karamelljakt på land. Bysselagene kjemper om den største fangsten. Kvelden avsluttes med samling, sang og Tabu!

Fredag 28.6

Gullholmen – Lysekil

Frokost som vanlig kl 09:00. Vasking og rydding mens vi går mot Lysekil. Snart går bussen hjem. Takk for en fin uke!

2475 – Øyvind Berntsen

  • Comments(0)//umoe.savemohawk.com/#post102

Familietokt 2013 - 21/6 - 28/6

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Wed, June 26, 2013 20:55:52
Familietokt 2013, dag 4 - 5:

Mandag 24/6

Alaska - Kalvø (Havstensund)

Frokost 09:00, etterfulgt av ekspedisjon til vestsiden av øya. Et par fant vannet godt å bade i etter lek på stranda. Kiosken var åpen og dermed fikk alle brukt litt lommepenger på Alaska også! Vi lettet kl 13:30 og satte storseil med 3 rev utover Kosterfjorden. Været var vekslende med noe innslag av regn. Vi krysset oss nedover Kosterfjorden og ble mer og mer rutinert for hvert slag.

Noe sen (…), men veldig god lunsj (omelet) ble servert i 17-tiden. Vi gikk inn mot Resø og seilte nesten til ankers i bukta på innsiden av Kalvø ved Havstensund. Kvelden ble avsluttet med enkel kveldsmat og samling i salongen. Både sang og ubåt-dykking var noe av samlingens innhold.


Tirsdag 25/6


Kalvø (Havstensund) - Fjellbacka

Frokost kl 09:00, etterfulgt av roøvelse med jolla for alle.

Til tross for at dette var den beste og mest sommerlige morgenen så langt, var morgenbadet fortsatt utestående for alle. Vi tok det imidlertid litt rolig i den tidvis tilstedeværende sola. før det ble sveiving av anker på nytt. Sønnavinden gjorde at vi valgte indre led mot Fjellbacka for motor, mens vi nøt det fineste været så langt dette toktet.

Vi la til på ny gjestebrygge NØ i havnen. Da dusjmuligheter ikke var klart, fikk vi ligge gratis på denne flotte nye flytebrygga. Middag – pasta og kjøttsaus, ble servert og inntatt på brygga etter at båten var spylt og ryddet over dekk. Vi innledet landloven med felles tur opp gjennom Kungskløften til Jatteberget, med flott utsikt over havna og skjærgården.

Deretter videre landlov, hvor dusj skulle inngå! Da tilgangen på dusjer var begrenset i denne byen en tirsdagskveld i jni, valgte 4 av gutta å ta sjampoen med ut i sjøen ved båten. Det ble mange hopp og stup, avsluttet med med spyling med vannslang. Badingen er i gangJ

Rolig buffet og stille kvleds avslutter en fin dag for de minste. Det ble også tid for en tur opp på Jatteberget for noen av befalet for å overvære solnedgang i vindstille vær. En flott dag i Bohuslen er over!
  • Comments(1)//umoe.savemohawk.com/#post101

Familietokt 2013 - 21/6 - 28/6

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Mon, June 24, 2013 13:02:36

Familietokt 2013, dag 1 - 3.

Fredag 21/6

Oslo - Oscarsborg


Store og små mønstrer på kl 18:00, været er grått og vi får følge av regn og mørke skyer på ferden mot Drøbak og Oscarsborg.

Det blir servert innholdsrik suppe mot slutten av etappen. Kvelden avsluttes med rolig prat og feiring av Helena 8 år med muffins og bursdag sang!

Lørdag 22/6

Oscarsborg - Hankø

Frokost 08:30 og deretter en interessant tur rundt på festningen. Alle kanoner ble grundig gjennomgått og nesten prøvd, og det var underjordiske korridorer med mange kroker og kriker.

Etter litt is på pinne lettet vi for Alaska. Det regnet noe i starten, men vi fikk heldigvis oppholdsvær og litt sol til tider. Vinden økte på og vi fikk bra med sjø utenfor Gullholmen, til glede for alle barna som ikke lot sjansen gå fra seg til friske opplevelse på fordekket. Inkludert det å bli klissvåtsmiley

Etter hvert fikk vi nok sjøsprøyt, krydret med litt sjøsyke, og vi valgte å gå inn til Hankø. Vi dropper anker et par ganger før vi er fornøyd, mange båter som søker ly i været. Det er oppholdsvær og grill blir etablert i land. Jolla går i skytteltrafikk for å få alle i land og vi vi koser oss med koteletter, mais og pølser. I det de siste er på vei om bord igjen, begynner det å regne – litt flaks er det lov å ha!

Søndag 23/6

Hankø - Strømstad - Alaska

Purring og frokost kl 07:00, vi ville tidlig opp for å komme videre uten for kraftig vind og værmeldingen ga oss en luke på morgenen. Ankeret ble sveivet opp av ivrige barn.

Vi hadde en våt tur utenfor Vesterøy, det regnet kolossalt en periode og sikten var minimal.

Ved runding av Trestein satte vi seil; fokk, mesan og til slutt klyver. Dette ga oss drøyt 7 knop, sjøen var noe mindre enn gårsdagen og flatet mer og mer ut. – Endelig fikk vi oppleve Mohawk under seil denne turen. Skydekket sprakk litt opp og ga oss en god avveksling til mye vind og regn.

Ca kl 14:00 var vi inne i Strømstad. Det ble toktets første landlov og litt proviantering før vi lettet og gikk ut til Alaska.

Grillen fyres opp i strandkanten og vi får igjen nyte en nydelig middag. Utover kvelden ble grillen til et hyggelig lite Sankthansbål.  • Comments(1)//umoe.savemohawk.com/#post100

Skårungetoktet 2012, 12.8 - siste dag

Tur-referaterPosted by Øyvind Berntsen Sun, August 12, 2012 15:32:57

Søndag 12.8,

Østre Bolerne – Horten – Grønlikaia, Oslo

Også toktets siste morgen er flagget oppe kl. 08:00. Sondre, Grete og Øyvind nyter toktets siste morgenbad.

Vi tar oss tid til frokost før vi letter for Horten. Her skal Nina og Johan mønstre av.

Vi andre pakker og vasker på vei videre mot toktets avslutning i Oslo.

Vi takker hverandre for et supert tokt!

2475 Øyvind Berntsen.

  • Comments(2)//umoe.savemohawk.com/#post99
Next »